Vrachtwagens

Op deze pagina worden de vrachtwagens van onze leden getoond. Er wordt per merk een korte introductie over de geschiedenis van het vrachtwagenmerk gegeven, waarna de modellen worden getoond.

DAF: In 1928 werd een ruimte naast de bierbrouwerij de Valk, waar de gebroeders Hub en Wim van Doorne een werkplaats ter beschikking kregen aan de Tongelresestraat 27 in Eindhoven. De “C.V. Hub van Doorne, machine en reparatie inrichting” maakte aanvankelijk eenvoudig constructiewerk. In 1932 werd de firmanaam gewijzigd in: “Van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek”, kortweg DAF. De productie van aanhangwagens en opleggers verliep voorspoedig. In 1948 ontstond: “Van Doorne’s Automobielfabrieken”.

Ginaf: In 1948 werd het bedrijf opgericht door de heren A. en W. van Ginkel. De naam waaronder deze heren het bedrijf hebben opgericht is: “Gebroeders Van Ginkel”. De hoofdactiviteit is handel in trucks, maar er werden steeds meer trucks omgebouwd. De trucks die werden gebruikt waren dumptrucks uit overtollige Amerikaanse leger voorraden. De voertuigen die werden gebruikt waren GMC Reo en Diamand die werden afgestoten naar de civiele markt en werden ingezet voor het bouwvervoer. Begin jaren ’60 is “Gebroeders Van Ginkel” truckfabrikant geworden.Hierdoor werd Van Ginkels Automobiel Fabriek opgericht, afgekort GINAF.

MAN: In 1758 Ferdinand Domherr von Wenge stichtte de eerst zware industrie in de Ruhr regio de ‘ST.Antony” Ironworks bij Osterfeld, bekend als de “Cradel of Ruhr Industrie” In 1808 werden de drie ijzerwerkers St. Antony, Gute Hoffnung en Neu Essen, fusie aangaan tot de Hüttengewerkschaft und Handlung Jacobi, Haniel & Huyssen. Van 1808 tot 1898 werden diversen verschillende bedrijven opgericht. Tot in het jaar 1898 toen werd de naam van het bedrijf verandert in de Machinefabriek Augsburg-Nürnberg AG (M.A.N.). In 1955 opende de MAN truck werk in Munchen. In 1903: Heinrich Büssing heeft met zijn zonen de firma H. Büssing opgericht. Speciale fabriek voor vrachtauto’s en bussen In 1971:De firma’s zijn samen gevoegd met M.A.N. Tot op heden is de Büssing leeuw nog steeds te zien in het logo van MAN ter herinnering aan het logo van Heinrich Büssing‘s.

Mercedes-Benz: Karl Benz richte in 1883 zijn eigen firma op met de naam “Benz & Cie, Rheinische Gasmotorenfabrik Mannheim”. In 1886 maakten zowel Gottlieb Daimler als Karl Benz een uitvinding bekend die de wereld zou gaan veranderen: hun eerste automobielen. Vanaf dat moment heeft de onderneming die hieruit voortkwam steeds voorop gelopen bij de ontwikkeling van de automobiel. Gottlieb Daimler leidde in 1890 tot de stichting van de Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) Die omstandigheden brachten in 1924 de directies van Daimler Motoren Gesellschaft (DMG) en Benz & Cie ertoe samen te gaan werken, op grond van de overweging dat een toekomstige fusie een versterking zou betekenen op alle fronten.In 1926 kwam het tot een volledige fusie en werd Daimler-Benz AG geboren. Vanaf dat moment droegen de autoproducten de naam Mercedes-Benz.

Renault: Louis Renault maakte eind 1898 z’n eerste auto. Daarna duurde het slechts twee jaar toen het eerste vrachtwagentje werd gemaakt. Op basis van het chassis van een personenwagen werd een klein bestelwagentje gebouwd. Voorzien van een 1 cilinder 3½ pk motortje kon het voertuig 250 kg aan lading vervoeren. De bedrijfswagens die van 1900 tot begin jaren 30 werden gemaakt waren zeer duidelijk gebaseerd op de personenauto’s. Het franse leger is een van de grootste klanten. De eerste echte bedrijfwagen verschijnt in 1906 met een laadvermogen van 1 ton. Vanaf 1909 worden er zwaardere trucks in het programma opgenomen, een 3 tonner en een 5 tonner met 4 cilinder motor.

Scania: Het was 1902 en de tijd van de pioniers. In Malmö bouwde Maskinfabriksaktiebolaget Scania een vrachtauto met een 2-cilindermotor van 12 pk en een laadcapaciteit van 1,5 ton. Tegelijkertijd maakte in Södertälje Vagnfabriks Aktiebolaget proefritten met een vrachtauto met een motor van 9 pk, met en zonder lading, op verharde wegen en slechte landwegen. De twee afzonderlijke bedrijven Scania, dat in 1900 werd opgericht in Malmö, en Vabis, in 1891 opgericht in Södertälje, bouwden in 1902 elk hun eerste vrachtauto. In 1911 fuseerden Scania en Vabis en konden zo hun beste technische oplossingen combineren. Acht jaar later besloot Scania-Vabis om zich te concentreren op vrachtauto’s. De basis werd gevormd door de nieuwe, zuinige motoren en de versnellingsbak met 4 versnellingen, die rond 1920 werd geconstrueerd.

Volvo: 1920-1930 was een tijd van snelle ontwikkeling voor trucks en truckvervoer. In de eerste helft van het decennium waren trucks nog uitgerust met kettingaandrijving en massieve rubberbanden. Toen de eerste Volvo truck, de Serie 1, in 1928 van de productielijn rolde, maakte Zweden kennis met een truck met asaandrijving,luchtbanden en een volledig gesloten cabine. Maar de Serie 1 was met zijn viercilinder motor van slechts 28 pk geen krachtige truck, en het officiële laadvermogen bedroeg slechts 1500 kg (half zo veel als het maximaal toelaatbaar totaalgewicht). Het basisontwerp van dit vroege model was echter dik in orde, zodat gebruikers de truck regelmatig inzetten voor het vervoer van twee keer zo zware lasten.

Freightliner: Amerikaans vrachtwagenmerk.

Peterbilt: Amerikaans vrachtwagenmerk.